Laster Arrangementer

« Alle Arrangementer

  • Dette event har allerede funnet sted.

CIRKUS CIRKÖR – EPIFONIMA

10.september @ 19:30 - 21:45

Høsten 2019 har Nøtterøy Kulturhus 25-års jubileum. Vi har gleden av å fortelle at fantastiske Cirkus Cirkör kommer med sin nye, kritikerroste forestilling for å feire med oss!

Cirkus Cirkör har med sin fenomenale blanding av dans, akrobatikk og musikk fått en trofast skare norske fans. Mange lot seg også rive med i april 2017 av den fantastiske forestillingen Limits som handlet om flyktningekrisen. Nå kommer de altså tilbake, med en ny, fantastisk nysirkusopplevelse.

Epifónima er laget av kvinner, om kvinner og inspirert av kvinner. Kvinners stemmer, kvinners strev, og hvordan kvinner organiserer sitt liv. Epifónima ønsker å løfte frem og hylle de modige kvinnene som banet vei for kvinners rettigheter. Epifónima, som betyr ”utrop” på gresk, er en naturlig fortsettelse av Tilde Björfors siste forestillinger: Borders, Limits og Movements som kretset rundt temaet grenser, begrensninger og migrasjon. Denne gangen henter hun inspirasjon fra historiene* til gudinnen Ishtar, Hildegard af Bingen, Beginbevegelsen og Pockettidningen R frem til dagens forkjempere som Fatemeh Khavari og Tarana Burke.

”I mitt praktiska såväl som konstnärliga arbete med gränser har det blivit allt tydligare att nästa steg, det som krävs för att hantera de utmaningar som världen står inför, är att vi lyfter/använder de värden som traditionellt setts som ’kvinnliga’, och som i dag har låg status.” Tilde Björfors

”Vi har ju redan sett vad krig skapar och vilka låsningar det leder till! I den här produktionen vill vi undersöka vad som händer om vi bryter de traditionella hierarkierna, tänker cirklar istället för räta vinklar, ser varandra i ögonhöjd istället för uppifrån och ner, och går i bredd istället för på led.” Tilde Björfors

Sju kvinnelige sirkusartister
Epifónima er sjangeroverskridende og er samprodusert av alle i ensemblet. Det består av syv kvinnelige sirkusartister med opprinnelse fra Hellas, Canada, Palestina, Polen, Sverige og Sveits.

Rett til en stemme – stemmerett
Musikken er komponert av norske Rebekka Karijord, som tidligere laget musikken til Cirkus Cirkörs forestilling «Wear it like a crown». Musikken er i hovedsak bygget på rytmer og kvinnestemmer som Karijord har samlet fra alle verdens hjørner. I tillegg er den blandet med utøvernes egne stemmer.

Epifónima er produsert i samarbeid med Östgötateatern og er skapt både i Cirkörhuset i Alby samt i residens i Norrköping i aug/sept 2018.

*Forbilder:

1) Gudinnen Ishtar (også kalt Inanna) er en mytologisk skikkelse fra det gamla Mesopotamia. Hun er en sammensatt gestalt som representerer både krig, aggresjon og søken etter makt, men hun representerer også kjærlighet og erotikk.

2) Hildegard av Bingen (1198-1179) var abbedisse i to klostre – Disibodenberg og Rubertsberg i nåværende Tyskland. Hildegard er middelalderens sentrale mystiker. Hun samlet sine visjoner i boken Liber Scivias. Hun komponerte musikk som framføre fortsatt i dag. Hildegard var den første kvinnen som med autoritet reiste rundt i Europa på misjonsreiser og fungerte som rådgiver til både dronninger og keisere.

3) Beginbevegelsen – En religiøs bevegelse for kvinner som levde sammen i et ikke-hierarkisk samfunn. De levde ikke i tradisjonelle kloster, men på steder der de var selvforsørget og ivaretok mange av stedets sosiale funksjoner, f.eks. hjelp til fattige og syke. Deres motstand mot den kristne kirkens tradisjonelle strukturer ledet til forfølgelse, og til at bevegelsen på mange steder ble forbudt.

4) Pockettidningen R (1970-2010) var et sosialpolitisk, svensk kulturtidskrift og som engasjerte seg i spørsmål om mental uhelse, misbruk og kriminalitet. Undersøkende journalistikk var avisens signatur og man arbeidet med temanummer som kom ut ca fem ganger per år.

5) Fatemeh Khavari – initiativtager og talsperson for Ung i Sverige som bland annet ledet sitt-ned-streiken for å stoppe utvisninger til Afghanistan. Fatemehs kamp for flykningers rettigheter og at hun velger å møte hat med kjærlighet har inspirert barn og unge langt utenfor Sveriges grenser.

6) Tarana Burke – amerikansk aktivist som jobber for unge kvinners rettigheter og velbefinnende. Hun startet internettkampanjen #MeToo 2006 for å skape oppmerksomhet rundt den seksuelle trakasseringen som flere kvinner utsettes for. Fra høsten 2017 vokste, som vi alle vet, #MeToo til en verdensomfattende bevegelse som fikk flere millioner kvinner til å fortelle om hva de har blitt utsatt for.

Detaljer

Dato:
10.september
Tid
19:30 - 21:45
Kategorier for Arrangement:
,
Arrangement Tags:
, ,

Sted

Nøtterøy Kulturhus
Tinghaugv. 14
Nøtterøy, 3140
+ Google-kart
Telefon:
33402001
Hjemmeside:
https://notteroy.kulturhus.no/

Ønsker du å legge til et arrangement? Klikk her